Nasza historia

Bar Mleczny SalaPomysł barów mlecznych narodził się ponad 100 lat temu i opierał się na tanim tradycyjnym zdrowym żywieniu. Jadłospis zawierał przede wszystkim potrawy z mleka, jaj i mąki. Była to kuchnia tania, mało wyszukana, ale zdrowa, smaczna i sycąca. Pierwsze bary mleczne połączone z gospodarstwami rolnymi pojawiły się masowo w 1918 roku. Na potrawy z barów mlecznych nie można było nigdy narzekać – relacja ceny do jakości powodowała, że bary mleczne pojawiły się szczególnie licznie w czasach kryzysu ekonomicznego lat 30-tych ubiegłego stulecia. Były one swoistą odpowiedzią na kłopoty finansowe ówczesnego społeczeństwa. Od samego początku bar mleczny stawał się poranną mekką mężczyzn, którzy poprzedniego wieczora bawili się bardzo hucznie i rano ratowali się półlitrowym kubkiem kefiru lub maślanki prosto z lodówki.

Bar MlecznyBary przetrwały wojnę i wkroczyły w nową komunistyczną rzeczywistość. Oblegane przez klientów, dalej były miejscami w których można naprawdę dobrze zjeść. Kolejki do kas świadczyły o popularności  domowej kuchni. Nowa władza chciała za pomocą takich placówek  dokonać zmian społecznych  - miały być one odciążeniem dla pracujących, zapracowanych kobiet i zapewnieniem posiłku dla zabieganych pracowników. Oczywiście ta idea nie mogła się do końca spełnić, ale doprowadziła do powstania wielu wspominanych dziś z łezką w oku miejsc.

W Gdyni było ich dziewięć. Działały w prawie każdej dzielnicy od zapomnianych dziś barów Narcyz w dzielnicy  Witomino i Cichy na Wzgórzu Św. Maksymiliana (ówcześnie Marcelego Nowotki)Bar Mleczny Hasła aż po istniejące do dziś  bary Smakosz, Szkolny i  Słoneczny. Ten ostatni zwany popularnie Słoneczkiem działa od przeszło pięćdziesięciu lat w centrum miasta u zbiegu ulic Władysława IV oraz Żwirki i Wigury. Budynek wielorodzinny powstał z myślą o tym, że na parterze zostanie otwarta placówka gastronomiczna. Słoneczny zatem był i jest przystosowany najlepiej do swojej działalności. Być może  z tego faktu wynika część odpowiedzi na pytanie o sukces popularnego Słoneczka które przetrwało zawirowania historii i przemiany ustrojowe.

Druga część odpowiedzi na pytanie o długowieczność i popularność Słonecznego kryje się jeszcze w dawniejszych czasach. Na przykład Słoneczko było laureatem ogólnopolskiego konkursu na najlepszy bar Mleczny w latach 1984-1987. Konkurs ten organizowała Spółdzielnia Spożywców Społem i redakcja czasopisma Veto.

Bar Mleczny Sala

Bar wypadł znakomicie we wszystkich kategoriach i otrzymał społemowski znak jakości. Kategorie te obejmowały jakość produkcji, sprawność obsługi, sposób serwowania potraw, stan sanitarny pomieszczeń i oczywiście grzeczną obsługę gości. Te dobre tradycje narodziły się za sprawą Pani Wandy Klepczyńskiej dziś już emerytowanej kierowniczki, którą dziennikarz nazwał „sprężyną dobrze działającego zegarka”. Bar Słoneczny zmienił się od tego czasu, wypiękniał by odpowiadać współczesnym potrzebom, ale  zasada dobrej obsługi klienta, smaczne potrawy, sprawność pracowników nie zmieniły się. To ciągle ten sam Bar Mleczny Słoneczny znany każdemu mieszkańcowi Gdyni i tysiącom turystów przybywającym nad morze, ale poszukującym także smacznych tanich posiłków.

 

Poprawiony (niedziela, 10 lutego 2013 10:19)